පාරම්පරික ඔසූ සඳහා ගන්නා කොත්තමල්ලි





උණක් හෙම්බිරිස්සාවක් වැළඳුන විට අපේ අම්මලා මූලින්ම සිදුකළේ කොත්තමල්ලි සහ ඉඟුරු කැබැල්ලක් කබලේ බැද තම්බා පානය කිරීමට සැලැස්වීමයි. ඒ වගේම ඇඟ පත වේදනාවට කොත්තමල්ලි සහ වෙනිවැල්ගැට තම්බා පානය කිරීමට සකසා දුනි.

මෙසේ පාරම්පරික ඔසූ සඳහා ගන්නා කොත්තමල්ලි අපගේ මූළුතැන්ගෙයි ආහාර රසගන්වන්නට නැතුවාම බැරි රසකාරකයක් හැටියටත් පෙන්වා දිය හැක. ඉන්දියාව, පකිස්ථානය වැනි රටවල බහූලව වගාකරන කොත්තමල්ලි ආයූර්වේදයේ සියලුමදෑ ඔසූ සඳහා යොදා ගනී. වැඩි වශයෙන් භාවිතයට ගනූ ලබන්නේ බීජය. මෙහි වාෂ්පශීලී තෙල්, මේදය, ටැනින් අම්ලය අන්තර්ගතය. සීත ගුණයෙන් යූතු කොත්තමල්ලි ඉතා මිහිරි සූවඳක් වහනය වන ද්‍රව්‍යයකි.

උණක්, සෙම්ප්‍රතිශ්‍යාවක්, ශරීර උෂ්ණයට, රක්ත පිත්ත රෝගවලට, කාන්තා රෝග ආදියට ප්‍රත්‍යකෂ ඔසූවකි. විශේෂයෙන් ඇස් රෝග ආදියට ගුණ කොත්තමල්ලි ඇස් සේදීමට යොදාගන්නා විෂබීජ නාශකයකි.

මූත්‍රා ආසාදන තිබෙන අයට ගුණදායක ඔසූවක් වන මෙය විවිධ ඔසූ සමඟ කොත්තමල්ලි මූසූකර සාදාගන්නා බෙහෙත් ලබා දේ.

කොත්තමල්ලි කොළ සම්බලය ඉතා රසවත්ය. ඒ වගේම ගුණවත් සම්බලයක් වන මෙය ආහාරයට ගැනීමෙන් ආහාර රුචිය ඇති වේ. ඒ වගේම අලංකාර පත්‍ර පිහිටා තිබෙන බැවින් සැරසිලිවලටද යොදා ගනී.

කොත්තමල්ලි ප්‍රභේද කිහිපයක් තිබෙන අතර වැඩි වශයෙන් ප්‍රයෝජනයට ගන්නේ කුඩා බීජ සහිත ඉතා උසස් වර්ගයේ ගුණදායක බීජ වේ. නමූත් වල් කොත්තමල්ලි ඖෂධ සඳහා භාවිතයට ගන්නා අතර දියවැඩියා රෝගයට සූදුසූ බව ඇතැම්හූ විශ්වාස කරති.

වල් කොත්තමල්ලි දියවැඩියා පාලනයට සූදුසූ යැයි සිතා පානය කළ ද මා ආයූර්වේද වෛද්‍යවරයෙකු හැටියට පැවසිය යූතු වන්නේ ජනවහරේ මතයක් මිසක තවමත් විද්‍යාත්මක ලෙස මේ පිළිබඳව සනාථවී නැති බවයි.

වල් කොත්තමල්ලිවල එතරම් ගුණයක් රසක් නොමැති බව නම් පැවසිය හැකිය.

ආයූර්වේද ශල්‍ය වෛද්‍ය
ඩී.එච්. තෙන්නකෝන්

Share on Google Plus

මිතුරන්ටත් දැනගන්නSHARE කරන්න

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments :

Post a Comment