වතුර අවශ්ය පමණ පානය නොකිරීම, කොළ වර්ග ආහාරවලට එක් කර නොගැනීම, සැර ආහාර වර්ග සහ කෘත්රිම ආහාරවලට ඇබ්බැහි වීම සහ නිතරම බඩ වියළන ආහාර ගැනීම, පලතුරු වර්ග නොකෑම ආදී හේතුන් මෙම රෝගයට මූල් වෙනවා. ඒ වගේම මෙම හේතු නිසා බඩ වියලීමෙන් ගුදමාර්ගයේ ඇති රුධිර වාහිනි (ගෙඩි සහිත) සිදුරු වීම නිසා රුධිරය පිටවීම සිදුවිය හැකියි. එසේම සැර, ගිනියම් දෑසමග මධ්යසාර ගැනීදම රුධිරය පිටවීමට ඉතා ප්රබල හේතුවක් වේ.
මෙහි තවත් බරපතල තත්ත්වයක් තිබේ. එනම් දිගින් දිගටම රුධිරය පිටවීම නිසා නීරක්තය වැනි අතුරු ආබාධ ඇති වීමටද පූළුවන. මේ නිසා අවශ්ය ප්රතිකාර කර රෝගී තත්ත්වය මර්දනය කර ගැනීම ඉතාම හොඳයි. ඒ වගේම තමන්ගේ රෝගි තත්ත්වය පිළිබඳ අවබෝධයෙන් යූතුව කටයූතු කිරීමද අවශ්යයි. රෝගී තත්ත්වය දෑඩිව පවතිනවා නම් වෛද්යවරයෙකු හමූවී අවශ්ය ප්රතිකාර සහ උපදෙස් ලබා ගන්න.
- හාතවාරිය අල මිටක් පමණ ගෙන කොටා යූෂ පත 1·2 ක් සීනි, මී පැණි දමා දවසට දෙවරක් ගන්න.
- අටිටික්කා පොතු, ලපටි පොල් මල්, අළු කෙසෙල් අල, මාදන් පොතු, සමව ගෙන කොටා කෙසෙල් කොළයක ඔතා වණ්ඩූවේ හෝ උණූ අළුවල තම්බා මිරිකාගත් යූෂ පත 1·2 ක් සීනි මී පැණි දමා ගැනීමට පූළුවන.
- සෙනෙහෙ කොළ, අරළු, කොහිල අල, රතුළුෑනූ, මූද්දරස්පලම්, මානෙල් අල කලන් 2 බැගින් ගෙන වතුර පත 8 - 1 ට සිඳ පෙරා සීනි මී පැණි දමා කසාය කර දෙවේල බැගින් බොන්න.
- වියළාගත් බෙලි ගැට මද කුඩූ කර එළඟි තෙල් සමග මිශ්ර කර කන්න.
ඉහත සඳහන් කළ කසාය වර්ග උදේට සහ හවසටත්, වණ්ඩූවේ තම්බා ගන්නා බෙහෙත් දවල්ට ගැනීමත් තදබල ලෙස ලේ යාමට හොඳයි.
සූව වූ පසූ කුෂ්මාණ්ඩ රසායනය, ධාත්රි රසායනය, සූරණ මෝදකය වැනි බෙහෙත් භාවිත කිරීමද වඩාත් හොඳයි.
0 comments :
Post a Comment