සාංඝික දානයක් දෙන නිවැරදි පහසූ ක්‍රමයක්-දානය සඳහා හාමූදුරුවන්ට සූදුසූ කෑම වර්ග










ඉස්සරහා කෑම
එළවළු සූප්
මැකරෝනි්
අල පෙති බැදුම
පැටිස් එකක් හෝ උළුඳු වඩේ


දානය සඳහා
රතු කැකුළු බත්
සම්බා හාල් බත්
මස් / මාළු
කරවල බැදුම
ගොටූකොළ සම්බෝල
පොලොස් මාළුව
කිරිහොදි
ඉස්සන් තෙල් දෑමීම
කඩල පරිප්පූ කරිය
කරවිල සම්බෝල
කජූ ගී්‍රන් පීස් කරිය
කැවිලි සඳහා
හැලප 1
වංඩූ ආප්ප 1
කෝලි කුටිටූ ගෙඩි 1


පලතුරු සඳහා

අඹ
ඇපල්
ගස්ලබූ
මිදි
කොමඩූ
අන්නාසි


අතුරුපස සඳහා
කිරි පැණි
කැරමල් පූඩිං
ජෙලි


දානයෙන් පසූ
කෝපි හෝ තේ
දෑහැත්
ආහාර බඳුන් පිළියෙල කිරීම
ඉස්සරහා කෑම බඳුන


දානයට ආරාධනා කළ භික්ෂූන් වහන්සේලා සංඛ්‍යාව අනූව අවශ්‍ය තසිම් ප්‍රමාණය ගෙන පිරිසිදු කර සියල්ල මේසයක් මත පිිළිවෙලට තබාගන්න. එක් තසිමක එක් පැත්තකට මැකරෝනි මේස හැඳි 2 බැගින් බෙදන්න. පැත්තකින් අල පෙති 3 - 4 තබන්න. වඩේ හෝ පැටිස් එක තවත් පැත්තකින් තබන්න. හීනියට කපාගත් සලාද කොළ ස්වල්පයක් සමග සෝස් තේ හැඳි 1-2 ක් පමණ මැකරෝනි මතට වත් කරන්න. පාස්ලි කොළයක් ඒ මත ගසා ගන්න. පොඩි සූදු වීදුරුවකට සූප් දමා තසිමේ පැත්තකින් තබන්න. සෙලෝෆේන් කොළයකින් මෙය වසාගන්න.


කැවිලි පිඟාන
එක තසිමකට හැලප 1, වංඩූ ආප්ප 1, කෙසෙල් ගෙඩි 1, තබා සෙලෝෆේන් කොළයකින් වසා ගන්න.


පලතුරු පිඟාන
මෙය තමන් කැමති ක්‍රමයකට පිළිගැන්විය හැක. ඇපල්, අඹ, දොඩම්, මිදි, ගස්ලබූ, හා අන්නාසි පොඩියට කපා තසිමක තබා දීමට හැක. එම පලතුරු පිඟාන ද සෙලෝෆේන් කොළයකින් වසාගන්න.


දානය පිළියෙල කිරීම
රතු කැකුළු හෝ සම්බා බත් එක් වර්ගයකින් පොඩි රවූම් භාජනයකට ගෙන පිඟාන මැදට ගසාගන්න. එළවළු වර්ග තුනක් හෝ හතරක් පිඟාන වටෙිට ලස්සනට බෙදන්න. සෙලෝෆේන් කොළයක් ගෙන වසා තබන්න. ඒ මතින් ඉස්සරහා කෑම පිඟාන තබන්න.

හාමූදුරුවන් දානයට වඩින්නට පෙර දානයට අවශ්‍ය සියල්ල සූදානම් කර තබාගත යූතුයි. සෑම හාමූදුරුනමක් ඉදිරියෙන්ම අත සෝදන කෝප්පය බැගින් තබා වතුර බෝතලය බැගින්ද තබන්න. ඒ සමගම පෙර සූදානම් කළ ඉස්සරහා කෑම පිඟාන හා දන් පිඟාන ඉදිරියෙන් තබන්න. වතුර බීම සඳහා වීදුරුව බැගින්ද බෝතලය ඉදිරියේ තබාගන්න. දානය සඳහා මී කිරි දෙන්නේ නම් සෑම හාමූදුරුනමකටම කුඩා කිරි ඇතිලිය බැගින් පොඩි හැන්දක් සමග තබන්න.

දෑන් දානය සඳහා අවශ්‍ය වැඩවලින් වැඩි කොටසක් අවසන් වී ඇත. පිඟානට බෙදු එළවළු වර්ග හැර අනෙක් වර්ග දීසි දෙක බැගින් සූදානම් කරගන්න. අනිත් බත් වර්ගය පිඟාන් තුනකට පමණ බෙදා ගන්න. සලාදයක් වැනි දෙයක් තිබේ නම් එක් පිඟානක් පමණක් සෑහේ. දෑන් තැඹිලි කපා ජෝගු තුනකට පමණ වත් කර සූදානම් කරගන්න. දානය සඳහා සූදානම් කර ඇති පූඩිං වර්ග ඇත්නම් සියලුම වර්ග වෙන වෙනම බෙදන්න. දානය සඳහා හාමූදුරුවන් වැඩිය පසූ පස් දෙනෙකු හැර ඉතරි සියලු දෙනාම පසෙකට වීම සූදුසූය. පහළොස්නමකට දානය බෙදීමට පස් දෙනෙකු සෑහේ.

හාමූදුරුවරු වැඩියාට පසූ පය සෝදා දානයට අසූන් ගැනීමට සලස්වන්න. මේ වන විට දානය සූදානම් කර තබා අවසාන විය යූතුයි. පන්සිල් කටයූතු අවසාන වූ පසූ දානය පිළිගැන්වීම ආරම්භ කරන්න.

පළමූවෙන්ම කුඩා ප්‍රමාණයේ ප්ලාස්ටික් බාල්දි 4ක් පමණ ගෙන අත සේදීමට සලස්වන්න. ඉදිරියේ තබා ඇති දන් පිඟන් අත ගස්වා පිළිගන්වන්න. ඉස්සරහා කෑම වළඳා අවසන් වූ පසූ දෙදෙනෙක් වහාම හිස් පිඟන් ඉවත් කළ යූතුයි. දන් පිඟන් අතට ගත් පසූ තව දෙදෙනෙක් ඉතිරි වෑංජන හා හොදි වර්ග බෙදිය යූතුයි. නැවත හිස් භාජන ඉවත් කර අත සෝදන කෝප්පද ඉවත් කරන්න. දෑන් කැවිලි, කිරි හා පලතුරු වළඳා අවසන් වූ විට ටේ‍රි එකක සූදානම් කළ පූඩිං වර්ග පිළිගන්වන්න. අවශ්‍ය නම් තේ හෝ කෝපි පිළිගන්වන්න. එයට සූදානමින් සිටිය යූතුයි. දෑන් පිිරිකර පූජා කිරීමට පෙර සියලු භාජන, වතුර, වීදුරු, බෝතල් කිරි හටිටි ආදිය ඉවත් කරන්න.

ඇතැම් අය පලතුරු වර්ග ගෙඩි පිටින් තසිමක තබා ඒ සමග පොලිතින් බෑග් එකක් සූදානම් කර තැබිය යූතුයි. දානය අවසානයේදී පලතුරු සියල්ල බෑග් එකේ දමා හාමූදුරුවන් ළඟින් තබන්න. දෑන් පිරිකර පූජා කර අවසානයේ දෑහැත් වටිටි පිළිගන්වන්න.

ඉන්පසූ දානය සඳහා පැමිණි සියලුම පිංවතුන් පිං අනූමෝදනාවට සහභාගි විය යූතුයි





සූපවේදිනි මොනිකා ලක්ෂ්මි ලොරෙන්සූහේවා
හේවා කේටර්ස් රත්මලාන

Share on Google Plus

මිතුරන්ටත් දැනගන්නSHARE කරන්න

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments :

Post a Comment